Huisisolatie tegen het weer

Huis isolatie kan jou huis warmer laten maken, hiermee heb je veel verschillende soorten isolatie maar wat heb je nodig? Dit stuk gaat over het isoleren van jou huis en hoe dat in elkaar zit.

1. Wat is huisisolatie

Een van de manieren om jou huis warm te houden is met het isoleren van jou huis. Als u geld wilt besparen en bijvoorbeeld ook wil denken aan het milieu is het heel handig om jou huis te isoleren. Hiermee zijn er heel veel manieren zoals vloerisolatie, dakisolatie, zolderisolatie en nog veel meer. Hierop laat ik u een paar voorbeelden uitleggen.

2. Dakisolatie

Een van de manieren om jou huis te laten isoleren is met het isoleren van je dak. jouw dak kan namelijk veel kou naar binnen halen. Als je het dak daarvoor isoleert kan je veel warmte bewaren binnen in het huis. Dit kan wel verschillen per dak. Als u bijvoorbeeld een hellend dak hebt hebben zij meestal een structuur waarbij isolatie makkelijk te instaleren is. Een platte dak kan moeilijker zijn om te isoleren. Platte daken worden ook koude daken genoemd. Het isolatiemateriaal zit onder het dakbedekking daarom worden het koude daken genoemd. Dit soort daken zijn wel af te raden omdat het moeilijk kan zijn om stabiel temperatuur te krijgen met dit soort daken.

3. Dakisolatie buitenkant

Wat ook gedaan kan worden is een dakisolatie maar dan aan de buitenkant. Het voordeel hiervan is dat je best wel wat ruimte kan besparen in je dak. Het nadeel is wel dat het duurder is om het aan de buitenkant te doen dan aan de binnenkant. Hierdoor is het de beste optie als je of een nieuwe dakbedekking wilt of als u uw dakbedekking wilt laten herstellen. Als u er toch voor gekozen hebt om deze optie te kiezen kan je tussen twee mogelijkheden kiezen. De eerste is voor hellende daken. Dit wordt ook een sarkingdak genoemd, hierop gaat het isoleren heel snel en is je dakconstructie ook best goed beschermd zoals bijvoorbeeld tegen slecht weer of tegen mogelijke vocht. De andere keuze die je kan maken zijn meer geschikt voor platte daken. Dit worden warme daken genoemd. Ook dit soort isolatie ligt aan de buitenkant van het dak. Het speciale van deze soort isolatie is dat het ook het de warmte extra goed in het huis kan houden, ook is het goed met het beschermen van van slecht weer. Ook zorgt dit soort isolatie er voor dat er amper scheuren kunnen vormen.

3. Zoldervloer isolatie

Natuurlijk hoef je niet alleen jou dak te isoleren, je kan ook jou vloer isoleren op zolder. Als u jou zolder amper of helemaal niet gebruikt is het isoleren van jou zolder een goede keus om warmte te behouden. Je moet wel oppassen dat je gaat kijken wat voor soort materiaal je gaat gebruiken, dit kan verschillen per zoldervloer. Je hebt hiervoor twee soorten vloer isolaties. Massieve zoldervloer en Niet-massieve zoldervloer. Massieve zoldervloer wordt een spul gebruikt genaamd polyurethaanschuim, PUR in het kort. Wat het speciale van dit spul is dat het ook bij bepaalde geringde dikte goed kan isoleren. Hierdoor kunnen isolatiespecialisten dit makkelijk en ook snel aanbrengen. Dit is ook mogelijk voor isolatieplaten. Er is ook een andere optie, hiermee wordt wol gebruikt. Dan wordt er glaswol gespoten of isolatiedekens geplaats die gemaakt zijn van wol. Als bijvoorbeeld je nog op de zolder moet komen is het ook mogelijk om houten platen boven op het spul of het wol te plaatsen.

4. Ramen isolatie

Ramen zijn natuurlijk bijna overal in jou huis, misschien is er een raam naast jou op dit moment. Deze ramen hebben ook met isolatie te maken. Als jou ramen geen isolatie zouden hebben zou jou huis al meteen koud worden. Daarom is het belangrijk dat je goeie isolatie gebruikt, ook dan kan dit u veel geld besparen. Dit is handig om te doen als uw ramen al een stuk ouder zijn en als zij daardoor vervanging nodig hebben. Om het raam te instaleren heeft het natuurlijk een frame nodig. Voor het frame kan je verschillende soorten materialen gebruiken. Je kan kiezen tussen hout, PVC, aluminium en staal. Hout is natuurlijk een natuurlijke materiaal om te gebruiken met een mooie uitstraling, Hout past in principe in de meeste huizen. PVC is de meest goedkope keuze en je kan kiezen om andere kleuren te gebruiken. Aluminium is een beetje duurder dan PVC maar is dan ook wel sterker en lichter dan PVC. Staal is merendeels duurzaam en hebben geen onderhoud nodig vergeleken met de andere opties. De beste isolatie optie is hout maar het goedkoopste optie is Staal.

5. Soort glas

Na dat je gekozen hebt welk soort frame je wilt moet je nu natuurlijk het soort glas kiezen. U zou misschien wel verrast zijn met hoeveel soorten glazen er beschikbaar zijn, maar dit heeft merendeels te maken met hoe goed de isolatie is van het glas. Je hebt drie soorten ramen: vaste ramen, draaikiepramen en schuiframen. Het duurste van deze drie opties is de schuifraam. Dit komt omdat het meer flexibiliteit en een betere functie heeft dan de andere benoemde ramen. Het is niet perse zo dat de schuifraam de beste optie is. Soms is het zo dat op sommige plekken of kamers geen schuiframen nodig hebt. Het heeft puur te maken met hoe u jou ramen in jou huis en of per kamer wilt hebben.

6. Vloerisolatie

Terwijl je de zoldervloer hebt gedaan is het ook handig om de andere vloeren te isoleren. Dit kan wel moeilijk zijn om aanschaffen, tenzij u een kruipkelder heeft. Zo ja, dan is het vloer isoleren langs onder een hele goede keuze. Wat er dan gebeurd is dat er isolatiemateriaal onder uw kelder voor bijvoorbeeld uw woonkamer wordt geïnstalleerd. Ook met deze isolatiemethode wordt er het PUR spul gebruikt. Als u geen kelder hebt dan is dit niet het einde, je kan ook de isolatie instaleren langs boven op de kamer. Het nadeel hiermee is dat jou vloer dan open gebroken moet worden wat best wel een zooitje kan maken. Zo kan het wel geïnstalleerd worden. Als u dit niet wilt is de laatste optie dat er nieuwe bekleding kan worden aangelegd. U moet wel opletten dat u het niet te dik wilt hebben. Een dunne laag is dus aangeraden.

7. Tot slot

Er zijn natuurlijk meer opties maar als u meer opties kiest kan dit duurder worden. Hierdoor heb ik de opties uitgelegd die ik aan u kan aanraden. Als u deze voorbeelden volgt en gebruikt kunt u hiermee goed uw huis isoleren en daarmee ook goed geld besparen met uw verwarming doormiddel van warmte isolatie.